• door:
  • 31 mei, 2024
  • Categorie:

To emoji or not to emoji: het gebruik van emoji's in zakelijke communicatie


Ben jij niet bang om een emoji naar een klant of collega te sturen? Sommigen zijn er fan van, anderen zijn er radicaal tegen. Nochtans is het gebruik van emoji’s in zakelijke communicatie over de afgelopen jaren enorm gegroeid.

Maar wat is de meerwaarde van het gebruik van emoji’s, en waar moet je mee oppassen bij het gebruik ervan in zakelijke communicatie? Wij zetten het voor je op een rijtje.

 

De opmars van emoji’s in zakelijke communicatie

Voor een lange tijd was het gebruik van emoji’s in zakelijke communicatie not done. Het zou onprofessioneel en ongepast overkomen. De afgelopen jaren hebben emoji’s echter een opmars gemaakt binnen de zakelijke communicatie en zijn inmiddels een integraal onderdeel geworden van onze dagelijkse professionele interacties.

Deze evolutie is grotendeels te danken aan de veranderende manier van communiceren met elkaar. De opkomst van digitale communicatiekanalen bracht ook een uitdaging met zich mee: het vermogen om nuance aan je boodschap toe te voegen. Dit is waar emoji’s vandaag de dag een grote rol spelen.

Daarnaast heeft de opkomst van platformen zoals WhatsApp en Slack binnen bedrijven het gebruik van emoji’s gestimuleerd. Dankzij de optie om te reageren op berichten met emoji-reactieknoppen, zoals een duimpje, lachend gezicht of een hartje, werd de mogelijkheid om emoji’s te gebruiken zeer laagdrempelig.

 

Waarom emoji’s een meerwaarde zijn op de werkplek

Een vriendelijke smiley of knipoog aan je bericht toevoegen? Het kan een positieve impact hebben op de manier waarop jouw boodschap wordt overgebracht.

Emotionele expressie

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van emoji’s is hun vermogen om emoties uit te drukken die moeilijk over te brengen zijn in geschreven tekst. Zeker in een zakelijke context, waar non-verbale cues zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal ontbreken, kunnen emoji’s helpen om de emotionele toon van een boodschap te versterken.

Verduidelijking van intentie

Emoji’s kunnen ook gebruikt worden om de intentie achter een boodschap te verduidelijken. Zo kan een simpele smiley aangeven dat een opmerking vriendelijk bedoeld is, of een thumbs-up symbool dienen als bevestiging of goedkeuring van een voorstel. Dit zorgt ervoor dat de boodschap wordt begrepen zoals bedoeld.

Meer verbondenheid

Door emoji's aan berichten toe te voegen, kunnen ze persoonlijker en menselijker aanvoelen, en dit creëert een gevoel van verbondenheid en empathie. Het gebruik van emoji's in een zakelijke context kan daarom de band tussen de communicerende partijen versterken.

Visuele aantrekkelijkheid

Ten slotte kunnen emoji's ook worden gebruikt om berichten visueel aantrekkelijker te maken. In een tijdperk waarin de aandachtsspanne van mensen steeds korter wordt en de concurrentie om aandacht steeds groter, kunnen emoji's helpen om berichten op te laten vallen en de betrokkenheid van de lezer te vergroten.

 

De risico’s & uitdagingen

Natuurlijk zijn er ook enkele risico’s en uitdagingen gebonden aan het gebruik van emoji’s in zakelijke communicatie. Daarom is het belangrijk om deze altijd in het achterhoofd te houden als je ervoor kiest om die knipoog te versturen.

Misinterpretatie

Een van de grootste risico’s van het gebruik van emoji’s is het potentieel voor misinterpretatie. De interpretatie van emoji’s is subjectief en kan variëren afhankelijk van culturele achtergrond en individuele perceptie, en daarom bestaat het risico dat een emoji anders wordt opgevat dan bedoeld. Zo kan een emoji dat bedoeld was als vriendelijk gebaar verkeerd worden begrepen als sarcasme of minachting, wat tot verwarring of conflict kan leiden.

Onprofessionele uitstraling

Hoewel emoji’s steeds meer worden aanvaard in zakelijke communicatie, kan overmatig of ongepast gebruik ervan een onprofessionele uitstraling geven. Dit kan zelfs afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de afzender. Zorg er dus voor dat je niet overdrijft in je emoji-gebruik.

Technische moeilijkheden

Naast het feit dat mensen een verschillende interpretatie aan dezelfde emoji kunnen geven, zien niet alle apparaten en software een emoji op dezelfde manier. Dit kan leiden tot weergaveproblemen, waarbij de emoji niet correct wordt weergegeven of als een onbekend symbool verschijnt. Ook dat komt niet zo professioneel over.

 

Best practices

Je zal het wel al doorhebben: het gebruik van emoji’s in zakelijke communicatie is zo eenvoudig nog niet. Er zijn heel wat zaken waar je rekening mee moet houden om geen blunder te begaan. Daarom geven wij graag enkele best practices mee voor het gebruik van emoji’s in professionele communicatie.

Ken je publiek: Begrijp de cultuur en normen van de ontvangers van je bericht. Houd ook rekening met bijvoorbeeld de leeftijd: millenials of gen z’ers zullen je emoji’s beter begrijpen dan oudere doelgroepen.

Houd het professioneel: Hoewel emoji’s een informeel element kunnen toevoegen aan je berichten, is het belangrijk om een professionele toon te behouden. Vermijd het gebruik van emoji’s die te informeel of ongepast zijn voor de zakelijke omgeving (denk 😘 of 👅). Wees ook voorzichtig met het gebruik van emoji’s in formele communicatie zoals sollicitatiebrieven of zakelijke rapporten.

Less is more: Overmatig gebruik van emoji’s kan afbreuk doen aan de professionaliteit en geloofwaardigheid van je bericht. Gebruik ze alleen wanneer ze echt waarde toevoegen aan je bericht.

Let op de context: De betekenis van emoji’s kan variëren afhankelijk van de context waarin ze gebruikt worden. Zorg ervoor dat de emoji’s passen bij de boodschap die je wilt overbrengen en vermijd het gebruik van emoji’s die verkeerd kunnen worden geïnterpreteerd in de gegeven context.

Overweeg de meerwaarde: Verduidelijkt de emoji de betekenis van je bericht of voegt het een bepaalde emotie toe? Dan kan je de emoji in je bericht zetten. Draagt de emoji niets bij aan je bericht? Laat hem dan achterwege om verwarring te voorkomen.